Marathon des Sables: Een uitputtingsslag die een unieke ervaring werd.

Tips & Tricks
Marathon des Sables: Een uitputtingsslag die een unieke ervaring werd.

In april nam Guy Van den Branden deel aan de Marathon des Sables. Onze regiomanager die de winkels in Brugge en Gent in goede banen leidt, nam voor de eerste keer deel aan de loodzware woestijnmarathon.

 

Hoe kijk je nu terug op de marathon?

Het was een ongelofelijke ervaring. Ik moet zeggen dat het nu pas begint binnen te sijpelen wat ik gedaan heb. Op het moment zelf ben je met zoveel dingen bezig dat je geen tijd hebt om alles in je op te nemen. Je stapt op een rollercoaster van emoties die op en neer gaan. Het was best heftig, zowel fysiek als mentaal.

Welk doel stelde je voorop?

In eerste instantie dacht ik aan een top-200 plek in het algemeen klassement. De eerste drie dagen verteerde ik goed dus  Maar op dag vier had ik een offday. Het was ook de langste etappe. Ik voelde mij echt mottig en de vermoeidheid speelde mij een beetje parten. Maar daags nadien ging het weer een heel stuk beter.

In zo’n uitputtingsslag valt iedereen sowieso op z’n plaats…

Het is meer dan alleen maar een marathon. Je moet met vanalles bezig zijn. Elke actie die je doet, is belangrijk. Je moet je lichaam goed verzorgen. Zorgen dat je de juiste voeding inneemt, genoeg drinkt, je voeten insmeert met een verzorgende crème. Ik wil maar zeggen, het is veel meer dan enkel de fysieke strijd. Je bent op jezelf uitgewezen.

Met welke voeding trok je op pad?

Ik was al fan van Innerme maar nu nog meer. Ik gebruikte de energy bars en de isotonic drink. Mijn maag verteerde alles goed en daar was ik blij om. Elke ochtend dronk ik ook een smoothie en thee van Alka Greens. Door de vele suikers snakt je lichaam ook naar zout. Daarom kreeg ik het advies om zeker ook genoeg zouten op te nemen. Daarvoor was de Miso van het merk Clearspring een absolute deugddoener. Ik voelde me als herboren na zo’n soepje.

En daar loop je dan in de woestijn van Marokko. Had je genoeg tijd om van de omgeving te genieten?

Je moet daar echt de tijd voor nemen en meerdere keren tegen jezelf zeggen dat je te midden van de Marokkaanse woestijn aan het lopen bent. De landschappen zijn er prachtig. Dat maakte het afzien toch wat aangenamer. Anderen gaan volledig op in de wedstrijd en kunnen minder van de omgeving genieten. Dat is hun keuze.

Welke momenten zullen je voor altijd bijblijven?

Ik was heel goed voorbereid en aan de start geeft je dat zelfvertrouwen. Je denkt dan terug aan alle opofferingen die je gedaan hebt. Ik onderging zelfs een test in een klimaatkamer. Ik heb ook geleerd dat alles mogelijk is. Dat focus je heel ver brengt. Als je echt iets wilt, kan je alles bereiken, ongeacht hoe groot die uitdaging ook is.

Maar het allerbelangrijkste dat ik onthoud, is de vriendschap tussen de deelnemers. We deelden met z’n achten een tentje. Iedereen had hetzelfde doel en dat smeedt hechte banden. Iedereen wordt uit zijn comfortzone getrokken en dat maakt alles zo speciaal. Ik zou het iedereen aanraden.

We horen dat je de smaak te pakken hebt, wat wordt de volgende uitdaging?

Volgend jaar doe ik mee aan The Kalahari Augrabies Extreme Marathon in Zuid-Afrika. Dat is qua afstand en lastigheidsgraad vergelijkbaar met de Marathon des Sables, alleen staan er geen 1.200 deelnemers aan de start maar een 40-tal. Dat wordt ongetwijfeld terug een unieke ervaring.

In tussentijd loop ik ook nog eens de dodentocht. Ook terug met enkele vrienden van de Marathon des Sables.

Ook meedoen aan de Marathon des Sables? Guy geeft 3 essentiële tips:

1. Ga met mensen praten die de wedstrijd al hebben uitgelopen

Luister naar hun ervaringen. Dat heb ik ook gedaan. Ik noteerde ook alles wat ze vertelden. Ga ook op zoek naar mensen die hetzelfde idee hebben en ook mee willen doen aan de race in de woestijn. Wissel ervaringen uit.

2. Materiaalkeuze

Alles hangt af van elk detail. Schoeisel, sokken, rugzak, …. Elk element heeft zo z’n invloed op de race. Je gaat op pad met een rugzak van 12kg. Maak dus de juiste keuzes wat je wel en niet nodig hebt. Kijk zeker ook eens op de website www.mudsweattrailsstore.com

3. Trainen, trainen, trainen

Basisconditie is essentieel. Maak een trainingsprogramma of laat er eentje maken. Ik werkte bijvoorbeeld samen met de sportafdeling van UGent waar ik testen aflegde. Laat ook niets aan het toeval over en test jezelf eens in een klimaatkamer. Dan weet je toch een beetje in welke omstandigheden je terecht zal komen.Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies