Snijd de ui, de champignons en de wortelen in stukjes en de seitan in blokjes van 2 vierkante centimeter.
Stoof de uien in een grote braadpan met de laurier en de tijm. Voeg er de wortel, champignons en seitan bij en stoof deze aan.
Giet het seitanvocht en het bier samen met de rest van de ingrediënten bij de groenten. Laat het geheel zo lang mogelijk zachtjes verder sudderen (circa 45 min). Als de stoverij te dik wordt, kun je wat extra water toevoegen.
Roer voor het serveren de fijngesnipperde peterselie door de seitanstoverij. Geef hierbij de tabouleh van gierst en eventueel een witloofslaatje (gesnipperd witloof met wat mayonaise, yoghurt, peper en zout).
Tabouleh van gierst:
Rooster de gierst al roerend op een middelmatig vuur. Doe er twee maal zoveel water bij, breng aan de kook met wat zout en dek toe. Laat 15 minuten op een zeer zacht vuurtje garen.
Zet van het vuur en laat nog wat wellen. Hak de tuinkruiden zeer fijn. Rasp een theelepel citroenschil en pers dan de citroen uit. Meng olijfolie, citroenzeste citroensap, gehakte tuinkruiden, kappertjes en gedroogde basilicum onder de gare gierst.