Zelf groenten fermenteren in 5 stappen

Voeding
Zelf groenten fermenteren in 5 stappen

Fermenteren is een andere benaming voor gisten of vergisten. In het pre-koelkast tijdperk gebruikten mensen fermentatie om hun voedingsmiddelen langer te bewaren. Het zuur dat ontstaat door de fermentatie heeft een conserverende werking.

Maar je groenten fermenteren heeft nog een heleboel andere voordelen.

Voordelen van gefermenteerde groenten

Naast het feit dat je de gefermenteerde groenten langer kan bewaren, heeft het ook een gunstige invloed op onze gezondheid.

Gefermenteerde groenten zijn namelijk 100 keer zo krachtig als een probiotica supplement, maar dat is niet het enige. Ze bevatten ook talloze andere gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, waarmee ze tot de gezondste groenten behoren die er bestaan.

En het leukste van dit alles is dat je groenten zelf kunt fermenteren!

Zelf groenten fermenteren

Wat heb je nodig om groenten te fermenteren:

  • Gesteriliseerde potten die je luchtdicht kan afsluiten
  • Keltisch zeezout (2 eetlepels)
  • Groenten die je wil fermenteren
  • Eventueel wat olijfolie of kokosolie
  1. Snijd de groenten die je wil fermenteren fijn en bestrooi ze met het Keltisch zeezout.
     
  2. Doe de groenten in een steriele pot.
     
  3. Zorg dat alle groenten onder water staan.

Tip: Groenten als augurken, tomaten, wortel, courgette en kool laten zelf hun sap los. Na enkele uren staan ze al onder hun eigen water. Bij andere groenten (bloemkool, bieten) moet je wat water en zout toevoegen tot ze onder staan. Dat laatste is essentieel voor een goed resultaat.

4. Blijven je groenten drijven? Verzwaar ze staan met een steen (die je eerst kookt) of een plankje. Schud ook alle luchtbellen uit de bokaal.
 

5. Voor je de pot afsluit giet je er nog een beetje olijfolie (of kokosolie) over. Zo voorkom je contact met zuurstof, en vermijd je dat alles gaat schimmelen.

Voila!

Laat nu je pot 1 tot 3 dagen op kamertemperatuur staan. Daarna zet je hem in de koelkast of op een andere koele plaats. Na 3 tot 10 dagen proef je met een schone lepel. Is alles fris zuur? Smullen maar! Lekker op een broodje of in een slaatje!



Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies