Sintactie
Seizoensgroente in de kijker: pastinaak

Voeding
Seizoensgroente in de kijker: pastinaak

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van pastinaak omvatten hun vermogen om de kans op het ontwikkelen van diabetes te verlagen, het cholesterolgehalte te verlagen en de spijsvertering te verbeteren. Pastinaak voorkomt ook depressie, beschermt tegen geboorteafwijkingen bij zuigelingen, bevordert een goede groei en ontwikkeling, versterkt het immuunsysteem en verlaagt de bloeddruk om de cardiovasculaire gezondheid te beschermen.

Een hele boterham aan voordelen dus. Maar wat is de pastinaak precies?

Wat is de pastinaak?

Pastinaak is een knolgewas afkomstig uit Eurazië en wordt sinds de oudheid veelvuldig in die regio gebruikt. Deze groente is nauw verwant aan wortelen en peterselie, en om die reden wordt het vaak verward met een wortel.

Pastinaak is een winterharde eenjarige of tweejarige plant met een aantal culinaire toepassingen. Weetje: het werd zelfs gebruikt als een zoetstof voor voedsel voordat rietsuiker een belangrijke import in Europa werd.

Hoe pastinaak eten?

Pastinaak kan rauw worden gegeten, maar de meest gangbare culinaire toepassingen is gekookte pastinaak. Hoewel ze vaak worden vervangen door wortels in recepten, zijn ze iets zoeter van smaak, waardoor ze nog waardevoller en veelzijdiger worden.

In het verleden gebruikte men pastinaken zelfs in de kruidengeneeskunde en als afrodisiacum.

Niet alleen smaken deze wortelgroenten heerlijk, ze zitten ook boordevol gezonde voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de mens, inclusief belangrijke niveaus van bepaalde cruciale mineralen.

Laten we eens van dichterbij bekijken welke voedingsstoffen pastinaken bevatten.

Pastinaak voedingswaarde

Deze veelzijdige groente bevat een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K.  Evenals een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Daardoor heeft deze groente zes interessante gezondheidsvoordelen!

1. Verbetert de gezondheid van het hart

Pastinaak bevat een hoog kaliumgehalte, dat werkt als een vasodilatator (vaatverwijdend middel) en de bloeddruk verlaagt, alsook stress op het hart.

De hoge niveaus van folaat in pastinaken zijn de perfecte aanvulling, omdat folaat het homocysteïnegehalte in het bloed verlaagt, die over het algemeen gepaard gaat met een hoger risico op hartaandoeningen.

Terwijl fruit en groenten altijd een goede keuze zijn, hebben pastinaken ook een enorme invloed op het gezond houden van het cardiovasculaire systeem.

2. Rijk aan voedingsvezels

Pastinaak is geprezen om hun hoge vezelgehalte. Vooral omdat ze zijn samengesteld uit oplosbare vezels, de variëteit die nauw samenhangt met het verlagen van het cholesterolgehalte (waardoor de gezondheid van het hart verder wordt versterkt) en met een lagere kans op het ontwikkelen van diabetes.

Bovendien vormen voedingsvezels een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringsproces, waardoor een gezonde beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal wordt bevorderd, constipatie wordt verminderd en andere gastro-intestinale stoornissen worden voorkomen.

3. Geboorteafwijkingen verminderen

Het is bovendien belangrijk op te merken dat folaat (een lid van de B-vitamine familie) ook verband houdt met het verminderen van geboorteafwijkingen van neurale buisjes bij zuigelingen en het optimaliseren van metabole processen gerelateerd aan energieproductie en het zenuwstelsel.

4. Gewichtsverlies

Als laagcalorische optie met een hoog gehalte aan oplosbare vezels, vullen pastinaken je aan en voorkomen dat ghreline vrijkomt, wat een "hongerhormoon" is. Dit kan jouw kans op tussendoortjes tussen maaltijden aanzienlijk verminderen en je helpen met jouw doelstellingen voor het afvallen.

Bovendien helpen de geoptimaliseerde spijsverteringprocessen jou om verspilling tegen te gaan en de meest gezonde voedingsstoffen uit je voedsel te halen.

5. Boost je immuunsysteem

Pastinaak zit ook boordevol antioxidante vitamines en organische verbindingen die het lichaam beschermen tegen vreemde indringers. Alsook tegen giftige bijproducten van ons eigen cellulaire metabolisme.

Vitamine C en E werken als antioxidanten in het lichaam en elimineren of neutraliseren vrije radicalen die chronische ziekten zoals kanker kunnen veroorzaken. Vitamine C stimuleert ook de productie van witte bloedcellen om vreemde microben in het lichaam aan te vallen, naast het functioneren als een sleutelelement in de productie van collageen, dat een fundamentele bouwsteen van ons lichaam is.

6. Groei bevorderen

Hoewel het gehalte aan eiwitten niet indrukwekkend hoog is, maakt het volledige scala aan mineralen en vitamines in pastinaken het een ideale tussendoortje of voedingssupplement.

Ze kunnen helpen om diëten in balans te brengen die kunnen lijden aan onvoorspelbaarheid of tekort aan voedingsstoffen. Net zoals wortelen een goede tussendoortje zijn, kan pastinaak ook een gezond tussendoortje zijn, in plaats van chips en junkfood.



Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies