Wist je dat het op 16 oktober Wereldvoedseldag is? Dit is een internationaal initiatief dat ontstaan is om de aandacht te vragen voor voedselzekerheid. 1 op 9 personen gaat ’s avonds met honger naar bed. Volgens Milieu Centraal gaat 14% van wat we dagelijks eten, de vuilbak in. Deze cijfers zijn dus hoger dan je waarschijnlijk verwacht. Maar hoe kan je voedselverspilling tegengaan? Wij geven je wat tips om jouw afval te beperken!
Diepvries
De meeste gerechten kun je gewoon in de diepvries bewaren. Maak er dan ook gebruik van. Houd ook een lijstje bij van wat er zich allemaal in de diepvries bevindt.
Extra tip: schrijf de invriesdatum op de diepvriesverpakking
Plan je week
Stel een weekmenu op. Kijk eerst naar wat je nog in huis hebt en stel dan pas je boodschappenlijstje op. Zo heb je zeker het essentiële mee van de winkel. Als je iets koopt, kijk dan even naar de datum en stel jezelf de vraag of je het überhaupt wel kan consumeren voor de einddatum?
Raar maar waar! Ga niet met een lege maag shoppen. Op die manier word je niet verleid door je hongergevoel dat ervoor zorgt dat je die winkelkar meer inlaadt.
Zero waste concept van Origin'O
In Berchem hebben wij al onze eigen Origin’O zero waste concept. Hier breng je jouw eigen verpakking mee en vul je die naar wens. Zo heb je geen voedselverspilling, aangezien je koopt wat je nodig hebt en ben je nog eens extra milieubewust!
Dan toch restjes?
Ga op voorhand na of jouw groente echt wel geschild moet worden. Een komkommer bijvoorbeeld kan je gerust met schil verorberen. De rest van je groentenafval gooi je best op de composthoop. Snuister ook meermaals door je koelkast en ga creatief aan de slag met de restjes.