Sintactie
Alles over noten in een notendop

Voeding
Alles over noten in een notendop

Voor veel culturen over de hele wereld zijn noten een gekoesterde voedingsbron geweest. Maar toen de “oorlog tegen vet” startte, bekeken voedingsdeskundigen deze eeuwenoude voedingsmiddelen met grote achterdocht.

Verboden voedsel

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw heerste het idee dat het eten van iets dat zo rijk is aan vetten en calorieën, je hart zeker zou schaden, je cholesterol zou verhogen en je kilo’s doen stijgen. Cashewnoten en walnoten moesten spaarzaam worden gegeten, en notoir vette macademia- en kokosnoten werden verboden voedsel.

Sinds de vetarme trend is vervaagd, hebben noten hun reputatie als een goede snack teruggewonnen. Ze zitten vol met voeding en je hebt niet veel nodig om je voldaan te voelen.

Gezonde vetten

Toegegeven, sommige noten zijn voor meer dan 80 procent vet, maar deze voedingsmiddelen zijn ook de beste plantaardige bronnen van gezonde Omega 3-vetzuren. Voedingsdeskundigen raden ten minste vijf keer per week één gram noten aan om het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te verlagen.

Naast gezonde vetten en eiwitten zorgen noten voor vitamine E, vezels en cholesterolverlagende plantensterolen.

Rauw, geroosterd en bedorven

In het belang van smaak en knapperigheid hebben droge geroosterde noten de voorkeur. Maar als je de hittegevoelige Omega 3’s wilt behouden, zijn rauwe noten de beste keuze.

Als ze goed worden bewaard, kunnen noten ongeveer een jaar mee. Pijnboompitten ongeveer drie maanden.

Omdat meervoudig onverzadigde vetten snel afbreken, is koeling van noten een must. Zodra gevoelige notenoliën oxideren en bederven - gekenmerkt door een muffe en soms zure geur die doet denken aan op olie gebaseerde verf - gooi je ze weg. Slechte oliën doen het lichaam meer kwaad dan goed.

 

TIP: noten vormen een perfecte vleesvervanger voor vegetariërs.



Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies