In een vorig blogbericht gaven we je tips om op een milieuvriendelijke manier te barbecueën. Maar ook wat je op de barbecue legt, en hoe je dat doet, speelt een rol.
Denk biologisch! Maak gebruik van groenten en fruit uit het zomerseizoen. Groenten en fruit die normaal gesproken buiten het seizoen groeien worden op een milieubelastende manier gekweekt.
Ook dranken als bier, wijn en sap zijn veelal in een biologische variant te krijgen.
Ga gerust op ontdekking :-)
Barbecue zonder vlees is geen barbecue
Wie barbecue zegt, zegt vleesfeestje. Mis! Een barbecue kan even lekker en even geslaagd zijn zonder vlees. Wist je dat een dagje zonder vlees het klimaat al heel wat spaart? De productie van vlees kost namelijk veel energie.
Dusssss, met enkele heerlijke vegetarische receptjes voor de barbecue geniet ook het milieu mee van die zomerse dag.
Gegrilde groenten op de barbecue
Nu het vlees niet in de weg ligt op je barbecue rooster, leg je makkelijk wat groenten op de grill. Want wie dacht dat bij een barbecue enkel koude groenten horen is ook mis!
Onze favoriete groenten om te grillen:
- Aubergine
- Courgette
- Kerstomaatjes
Deze heerlijk groenten verdienen ook kruiden, dus haal ook volgende ingrediënten in huis:
- Een teentje knoflook
- Olijfolie
- Balsamicoazijn
- Peterselie
Voor de groenten gegrild worden, pers je de knoflook uit en meng je die met 6 eetlepels olijfolie en 4 eetlepels balsamicoazijn. Doe er gerust ook wat peper en zout bij. Besprenkel daarna alle gesneden groenten met de dressing.
Wanneer de groenten lekker gegrild zijn, werk je af met nog 2 eetlepels olie en fijngesneden blaadjes peterselie. Mmm!
Foliepakketje met tofu en groenten
Iets waar je mee kan uitpakken (letterlijk) op je barbecue zijn foliepakketjes. Die pakketjes van aluminiumfolie behouden het vocht. Daardoor blijft de smaak van je groenten en andere ingrediënten beter bewaard.
Onze favoriet is een pakketje met met gekruide tofu, schijfjes courgette, repen paprika, aubergine en uiringen. Met wat zout, verse tijm en een goeie scheut olijfolie erover, werk je het pakketje af.
Uiteraard zijn hier heel wat combinaties mogelijk. Laat je fantasie en smaakpapillen de vrije loop!
Biologisch vlees en vis
Wanneer je toch vlees en vis op de barbecue wilt leggen, zorg er dan voor dat het voorzien is van het eko keurmerk. Of je kan ook om biologisch vlees bij de biologische slager.
Hou er bij de vis rekening mee dat je geen bedreigde vissoorten voor de barbecue gebruikt.
Vlees en vis verantwoord bakken op de barbecue
Tijdens het grillen op de barbecue verliest vlees zijn vet en vocht, de rook die hierdoor ontstaat is giftig. De aanpassing die je kunt doen om giftige rook te voorkomen is het vet en vocht van het barbecuevlees opvangen zodat er geen giftige rook kan ontstaan.
Dessert van de barbecue
Hoewel je meestal na het hoofdmenu niet veel plaats meer over hebt voor dessert, geven we je toch graag een receptje mee. Verbaas je vrienden en familie met dit zalig zoete én biologisch dessert van de barbecue!
Crème d’ananas met kokos en amandel
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 4 eetlepels amandelsnippers
- 4 eetlepels kokosroom
- 8 ananasschijfjes (liefst verse ananas)
- 2 eetlepels ongezouten amandelpasta
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 4 stukken aluminiumfolie van 15 x 15 centimeter
- Optioneel: 4 eetlepels rum
Zo bereid je het dessert voor:
Rooster de amandelsnippers in een droge pan lichtjes bruin en laat ze uitgespreid op een bord afkoelen. Meng de kokosroom en amandelpasta door elkaar. Leg per persoon twee schijfjes ananas op elkaar op een stuk folie. (Schenk er eventueel 1 eetlepel rum over).
Schep in het midden van de ringen een lepel kokos-amandelpasta. Doe er naar wens honing bij en strooi er de amandelsnippers over.
Vouw de folie dicht (met de opening aan de bovenkant).
Bijna klaar…
Leg nu de dessert pakjes op de barbecue en laat ze 5 minuten goed heet worden.
Daarna smul je dit lekkere én biologische dessert op.
Smakelijk!